To identify and tackle barriers in PV deployment.
To enhance the penetration of PVs in built environment.
To enhance buildings grid interaction using electric energy storage systems in 5 pilot areas. To design and implement proper policies and regulations.
Οι ενεργειακοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 περιλαμβάνουν τη μετατροπή του κτιριακού αποθέματος σε κτίρια ‘σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nZEB)’. Τα κτίρια αυτά χαρακτηρίζονται από τη σχεδόν μηδενική ή πολύ χαμηλή ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, η οποία προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα από φωτοβολταϊκά συστήματα (ΦΒ). Συνεπώς, μέσα στα επόμενα χρόνια, ένας σημαντικός αριθμός διανεμημένων ΦΒ συστημάτων αναμένεται να συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του ηλεκτρικού δικτύου. Καθώς ο αριθμός των κτιρίων ‘σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης’ θα αυξάνεται, η ενσωμάτωση των ΦΒ στα ηλεκτρικά δίκτυα διανομής της περιοχής της Βαλκανικής Μεσογείου θα είναι πολύ δύσκολη, εκτός αν τα κτίρια γίνουν πιο φιλικά προς το δίκτυο και οι πολιτικές και οι κανονισμοί που αφορούν στη λειτουργία των δικτύων προσαρμοστούν κατάλληλα. Τα υψηλά επίπεδα διείσδυσης των ΦΒ ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπιθύμητες καταπονήσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα κατά τις ώρες με υψηλή παραγωγή φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σημαντικότερες τεχνικές προκλήσεις που περιλαμβάνουν υπερτάσεις, υπερφόρτωση του εξοπλισμού του ηλεκτρικού δικτύου και προβλήματα προστασίας σε περίπτωση σφαλμάτων. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η ενσωμάτωση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στα κτίρια ‘σχεδόν μηδενικής ηλεκτρικής κατανάλωσης’, θεωρείται ως η πιο υποσχόμενη λύση.
Το ερευνητικό έργο PV-ESTIA που έχει σαν στόχο τη βελτίωση της ενσωμάτωσης της αποθήκευσης ενέργειας σε κτίρια με φωτοβολταϊκά, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Interreg V-B ‘Βαλκανικής Μεσογείου 2014-2020’ και συγχρηματοδοτείται από τα εθνικά ταμεία.
Οι πρωταρχικοί στόχοι του ερευνητικού έργου PV-ESTIA είναι να: |
Τα κύρια αποτελέσματα του ερευνητικού έργου είναι: |
|
|
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου PV-ESTIA, η απόδοση του προτεινόμενου Καινοτόμου Συστήματος Διαχείρισης θα αξιολογηθεί διεξοδικά σε πραγματικές συνθήκες. Όλες οι πιλοτικές εγκαταστάσεις έχουν επιλεγεί προσεκτικά με σκοπό να εξεταστεί αν και με ποιο τρόπο η διαστασιολόγηση των ΣΑΕ και οι διάφορες γεωγραφικές συνθήκες επηρεάζουν την απόδοση του προτεινόμενου καινοτόμου συστήματος διαχείρισης.
Οι δύο ομάδες των πιλοτικών εγκαταστάσεων περιλαμβάνουν της ακόλουθες πόλεις:
Η πρώτη ομάδα πιλοτικών περιλαμβάνει τις πόλεις:
|
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα:Το κτίριο της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει επιλεγεί ως πιλοτικό για την εγκατάσταση ΦΒ συστήματος δυναμικότητας 15kWp και ΣΑΕ χωρητικότητας 15kWh. Το συγκεκριμένο κτίριο έχει εγκατεστημένο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης (BEMS), επιτρέποντας έτσι την πλήρη εφαρμογή και αξιολόγηση του προτεινόμενου καινοτόμου σχεδίου διαχείρισης. |
Κοζάνη, Ελλάδα: Στην πιλοτική εγκατάσταση που βρίσκεται στην Κοζάνη, ένα ΣΑΕ χωρητικότητας 20kWh θα προστεθεί στο ήδη εγκατεστημένο ΦΒ σύστημα ισχύος 20kWp. Η πιλοτική εγκατάσταση θα βρίσκεται στο κτίριο φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Δυτικής Μακεδονίας. |
|
Λευκωσία, Κύπρος: Έξι ΣΑΕ ονομαστικής χωρητικότητας 7kWh θα εγκατασταθούν σε πέντε διαφορετικούς παραγωγούς-καταναλωτές με εγκατεστημένα ΦΒ συστήματα. Επιπλέον, στο κτίριο της δημοτικής αρχής της Λευκωσίας θα προστεθεί ένα ΣΑΕ χωρητικότητας 20kWh στο ήδη υπάρχον ΦΒ σύστημα. |
|
Plovdiv, Βουλγαρία: Θα επιλεγούν πέντε παραγωγοί-καταναλωτές για να εγκαταστήσουν ΣΑΕ χωρητικότητας 7kWh, με σκοπό τη μελέτη του προτεινόμενου καινοτόμου σχεδίου διαχείρισης. |
|
Σκόπια, ΠΓΔΜ: Ένα ΣΑΕ 7kWh θα εγκατασταθεί στο βασικό κτίριο του Πανεπιστημίου των Σκοπίων (University of Skopje). |
Δεύτερη ομάδα πιλοτικών εγκαταστάσεων:
Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε ξεχωριστούς καταναλωτές αλλά και σε παραγωγούς-καταναλωτές. Για περίοδο τουλάχιστον ενός έτους θα συλλέγονται αδιαλείπτως δεδομένα μετρήσεων, με σκοπό τη στατιστική ανάλυσή τους για την κατασκευή τυπικών προφίλ παραγωγής και κατανάλωσης για την περιοχή της Βαλκανικής Μεσογείου.
Η πρώτη διεθνής συνάντηση του έργου PV-ESTIA πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου στις 22 Νοεμβρίου 2017 σε συνδιοργάνωση με το Μεσογειακό Τεχνολογικό Φορέα για τα Έξυπνα ηλεκτρικά Δίκτυα.
Date: 2018-03-09 09:24:34
Η πρώτη διεθνής συνάντηση του έργου PV-ESTIA πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου στις 22 Νοεμβρίου 2017 σε συνδιοργάνωση με το Μεσογειακό Τεχνολογικό Φορέα για τα Έξυπνα ηλεκτρικά Δίκτυα. Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των εμποδίων για την ενσωμάτωση των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε κτήρια με φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο Αν. Καθηγητής Γεώργιος Χριστοφορίδης παρουσίασε το έργο PV-ESTIA και πιο αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους στοχεύουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο τα κτήρια αλληλεπιδρούν με το δίκτυο, δείχνοντας έτσι το δρόμο προς τα κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.
Ο Καθηγητής Γρηγόρης Παπαγιάννης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) άνοιξε τη συζήτηση γύρω από τους τρόπους αντιμετώπισης των τεχνικών εμποδίων για την ενσωμάτωση των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Τονίστηκε ότι απαιτούνται κατάλληλα κίνητρα για την ενσωμάτωση της αποθήκευσης ενέργειας, ενώ συζητήθηκαν τα πιθανά πλεονεκτήματα των αποκεντρωμένων ή κεντρικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
NEWSLETTER #1 PV ESTIA
Date: 2018-03-08 09:35:05